UniqueShots Fotografie

Welke spiegelreflex camera moet ik kopen als beginnend Fotograaf?

Welke spiegelreflex camera moet ik kopen als beginnend Fotograaf?​

Welke spiegelreflex camera moet ik kopen als beginnend Fotograaf

Door de jaren heen heb ik ontzettend veel de vraag gesteld gekregen van mensen: “Help, ik wil een goede camera kopen maar ik zie door de bomen het bos niet meer!”. Ikzelf heb altijd Canon spiegelreflexcamera’s gehad dus mijn tips gingen vooral uit naar de Canon versies.

Omdat ik de vragen ieder jaar weer van een aantal mensen uit mijn omgeving blijf krijgen heb ik besloten om camera’s van Nikon ook eens te bekijken en hierover een blog te schrijven. Hopelijk kun je na het lezen van deze blog en weloverwogen keuze maken uit de merken Canon en Nikon.

Nu zul je je wel afvragen, waarom alleen adviseren over Canon en Nikon? Dit doe ik om de simpele reden dat Canon en Nikon over het grootste assortiment bevatten als het gaat om spiegelreflex camera’s en dus de meeste uiteenlopende keuzemogelijkheden bieden.

Wat is het verschil tussen een spiegelreflex en een systeemcamera?

Spiegelvssysteem

Vanuit vroeger heeft een spiegelreflex camera een spiegel ingebouwd zitten en een moderne systeem camera heeft dat niet. Oke, duidelijk verschil.. maar wat houden deze verschillen dan in?

Als je door de zoeker van de spiegelreflexcamera kijkt krijg je een optisch beeld te zien. Dit betekend dat het beeld wat door de lens wordt gevangen wordt via de spiegel naar de optische zoeker weerkaatst zodat jij het beeld krijgt te zien wat bij afdrukken van de foto de sensor ook zal gaan vangen. Wanneer je een foto maakt zal de spiegel omklappen en zal het licht wat eerst op de spiegel viel nu op de sensor vallen.

Een systeemcamera heeft geen spiegel waardoor het licht gelijk op de sensor valt. Hierdoor heeft een systeem camera ook geen optische zoeker. In sommige gevallen heeft een systeem camera wel een elektronische zoeker maar dat geld niet voor alle systeem camera’s. Je kijkt dus naar een live weergave van het beeld wat door de camera wordt geregistreerd.

De spiegelreflex camera is een camera waar veel gebruik wordt gemaakt van mechanismes. Hierdoor gaat de camera vaak lang mee op een batterij en kunnen ze razendsnel een foto maken.

Vroeger schoot de systeem camera hierop erg tekort doordat hij enorm veel batterij slurpte en waren ze enorm traag. Gelukkig is de systeem camera door de jaren heen steeds meer doorontwikkeld en durft hij het serieus op te nemen tegen de spiegelreflexcamera!

Het formaat van de camera’s

Doordat de systeem camera geen spiegel bevat is deze compacter en lichter dan de spiegelreflex camera. Veel fotografen geven hier de voorkeuren naar uit. Echter gelden voor de lenzen nog altijd de natuurwetten en deze blijven dan ook vaak groot en zwaar. In combinatie met een compacte systeem camera heeft dat vaak nadelen in het handgebruik tijdens het fotograferen. In dat opzicht geeft een spiegelreflex camera met zijn lenzen een veel betere, stabielere en fijnere handligging.

Beweegredenen om toch te kiezen voor een spiegelreflex camera?

Ondanks dat de systeem camera al een geweldige doorontwikkeling heeft gemaakt zijn er nog echt wel een paar punten waarom ik als fotograaf zijnde toch voor een spiegelreflex camera zou kiezen.

  • Voor een spiegelreflex camera is er een groter assortiment aan objectieven en accessoires beschikbaar.
  • Het batterijverbruik van een systeemcamera blijft aanzienlijk groter dan die van de spiegelreflex camera.
  • Er hangt over het algemeen een hoger prijskaartje aan de camera, objectieven en accessoires van een systeemcamera.
  • De systeemcamera is nog volop in ontwikkeling en de prestaties van deze camera’s worden steeds indrukwekkender. Toch zijn de robuuste spiegelreflexcamera’s zo oerdegelijk dat hier geen miskoop in gedaan kan worden!
Canonnikon

Het verschil tussen een Nikon en een Canon spiegelreflex camera? Welke maakt betere foto’s?

Ik ga het je heel simpel maken.. Het maakt niet uit. Het is een merk en ieder merk heeft hun eigen USP’s. Of deze goed zijn of niet, dat is vaak een kwestie van smaak. Je bent een Canon persoon of je bent een Nikon persoon. Vergelijk het met Iphone en Samsung. Allebei goede merken en toch zijn er mensen die zweren bij Iphone en andere zweren bij Samsung.

Ik ben een Samsung én een Canon persoon.. Waarom? Heb er ooit voor gekozen en ik ben ze gewend. Maak ik met een Canon betere foto’s dan met een Nikon? Zeker niet! Ik zeg altijd dat 30% van de foto die je maakt zijn je camera en je lenzen en de overige 70% ben je zelf!

Welke tip kan ik je dan wel geven bij het uitkiezen van een spiegelreflex camera? Als je nog nooit een spiegelreflex camera in je hand hebt gehad adviseer ik je gewoon om lekker met een instapmodel te beginnen. Of je moet echt heel veel geld over hebben, dan kun je meteen zwaarder geschut aankopen 😉 . 

De instapmodellen waar ik jou als beginnend fotograaf naartoe wil verwijzen zijn:

Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een fijn instapmodel voor de fotografen die nog niet te veel willen investeren in hun nieuwe fotografiehobby. De canon EOS 2000D heeft een DigiC 4+ processor, Full-HD film en een 9-punts autofocussysteem. De camera schiet 3 bps (beelden per seconde). De ISO-gevoeligheid ligt tussen de ISO 100-6400 en kan worden uitgebreid tot ISO 12.800. De Canon EOS 2000D heeft een 24,1 megapixel APS-c sensor. Deze camera heeft een 3 inch beeldscherm achterop en is uitgebreid met WIFI en NFC.

Canon EOS 250D

De Canon EOS 250D is een compacte betaalbare instapcamera met een kantelbaar touchscreen. De camera kan 5 BPS schieten en heeft een resolutie van 24,1 megapixel. De Maximale ISO-waarde van deze camera bedraagt ISO 25.600. Je kan in 4K filmen met deze camera. De camera is uitgerust met een DigiC 8 beeldprocessor en is uitgebreid met Bluetooth, WIFI en NFC. Verder heeft deze camera een 9-punts autofocussysteem.

Nikon D3500

De Nikon D3500 is een goed instapmodel. Hij beschikt over een 24,2 megapixel APS-C sensor. De Nikon D3500 heeft 11 scherpstelpunten en bied de mogelijkheid om te filmen in Full-HD. Deze camera kan 5 BPS schieten en heeft een ISO bereik tot 25.600. Verder heeft dit model een vast beeldscherm.

Nikon D5600

De Nikon D5600 bied net wat meer kwaliteit als de Nikon 3500 maar is voor alsnog een echte aanrader voor de beginnende fotograaf! Deze Nikon D5600 heeft ook een 24,2 megapixel APS-C sensor en schiet 5 BPM. Deze camera heeft een ISO-bereik tot ISO 25.600. De Nikon D5600 bied een keuze aan in scherpstelpunten van 11 scherpstelpunten of 39 scherpstelpunten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *